Kategori: FAMILY
Här följer fem i teorin enkla steg och självklarheter för att minska tjat och gnäll hemma. Det kan vara svårt mitt i vardagsstressen eller i stundens hetta att tänka långsiktigt, att vara konsekvent eller att faktiskt bete sig som en vuxen. Men det handlar om att stärka våra barn och att hitta en harmonisk vardag, för oss alla.
1. SÄTT DIG IN I BARNETS SITUATION
Hur känns det att vara fem år och någon ber att du ska skynda dig? Hur kul är det att bli avvisad när mamma måste amma den nya bebisen och inte kan leka med dig? Hur känns det när någon säger ”Bara en tugga till”, när du verkligen inte är mer hungrig just nu? Hur är det att vara ditt barn?
2. HA REGLER HEMMA & VAR KONSEKVENT
När ni känner att det är saker som inte funkar bra hemma, bestäm en regel kring önskat beteende. Reglerna ska alltid vara positiva och med en förklaring om önskvärt beteende (dvs ”Jackan på kroken” istället för ”Släng inte jackan på golvet”). Uppmärksamma och visa uppskattning när barnen följer reglerna och var konsekvent. Om barnen slipper en gång, vad lär vi dem då? Regler och ramverk ger barn trygghet då de vet vad som förväntas av dem.
3. VISA UPPSKATTNING & UPPMUNTRA GOTT BETEENDE
Barn gör mer av det de får uppmärksamhet kring. Rusar vi till barnen när de bråkar, ja då vet de hur de ska få vår uppmärksamhet. Uppmuntrar vi dem och visar uppskattning när de beter sig bra, ja då gör de mer av det också. Försök hitta något litet bra i allt de gör, till exempel ”Vad bra att du har fått på dig strumporna, nu är det bara skorna kvar” (istället för att hundraelva gånger säga ”Sätt på dig skorna, sätt på dig skorna har jag sagt”). Barn vill göra rätt och barn vill få bekräftelse, inte bli hackade på.
4. GE BARNEN ETT VAL
Barn vill känna kontroll, inte bli kontrollerade (precis som vi själva!). När vi ger dem två val, känner de att de själva har kontroll och kan ta egna beslut. Till exempel: ”Vill du ha majs eller broccoli?” eller ”Vill du ha den blå eller gröna tröjan”?
5. BELÖNA (INTE MUTA ELLER HOTA)
Skippa leksaker eller godis som belöning, vad barn vill ha allra helst är mer tid med oss. Att vi leker med dem, gör saker med dem på egen hand eller hittar på bus. Belöna dagligen: ”När du har borstat tänderna får du sitta en kvart till vid datorn”, och belöna på sikt: ”När du varje morgon denna vecka bäddar din säng, ska vi på lördag bygga en jättestor koja i ditt rum”.
Gillar du inlägget? Sharing is caring: