• facebook
  • instagram
  • mail
title
pojke vid matbord

MINDFULLNESS ÄT SÅ HÄR

Kategori: FAMILY, FOOD

Många är vi som på tisdagskvällen serverar våra barn en blek pyttipanna med några förskrämda rödbetsskivor som oftast förblir orörda. Själva kanske vi tar något på stående fot mellan föräldramötet och bodypump-passet. Vart tog samvaron kring matbordet vägen? Heidi Andersen är författare och mindfulness-instruktör uppmanar oss att ta en titt på vårt föräldraskap.

− Troligen vill vi vara en närvarande förälder som ser våra barn. När vi sedan ställs inför vardagliga utmaningar är det klokt att agera utifrån vår intention, istället för utifrån irritation. Om vi först tar hand om oss själva är det lättare att förhålla oss till barnets agerande, och acceptera att femåringen inte jävlas med oss utan bara har lite spring i benen och svårt att sitta still.

Med mindfulness övar vi oss på att vara i nuet, och att ha ett beginner’s mind, det vill säga att se på världen med ett barns ögon. Vi saktar ner och medvetandegör vad vi äter, hur vi äter och vad som händer i kroppen när vi äter.  Hur är konsistensen på en mandel jämfört med en torkad aprikos? Hur förändras maten när den tillagas? Hur känns det i magen när jag börjar bli mätt? Att tjata om ”bara en tugga till” skapar inget annat än motstånd och negativa associationer med mat.

− Vi vill att maten ska förknippas med något positivt. Det kan vi göra om vi involverar barnen och låter dem vara delaktiga i allt från att handla till att laga maten och duka, säger Åsa Palmkron Ragnar, läkare och mindfulnessinstruktör.

Hela artikeln finns att läsa i Föräldrar & Barn, nr 4/2014

 


Gillar du inlägget? Sharing is caring:

NU SOM WEBBKURS

FÖRÄLDRAKURS NU SOM WEBBKURS

En unik föräldrakurs för dig med dagis- och skolbarn - nu som webbkurs. För att bättre kunna hantera "strul" hemma, bli lugnare och gladare som förälder.
LÄS MER & KÖP KURSEN HÄR →
THE GLOW DETOX

DIET THE GLOW DETOX

Har det blivit för mycket av det goda? Kör en detox för en ny, hållbar livsstil. Ät mycket, ät gott & ät rätt.
MER INFO & ANMÄL HÄR →
MINDFUL EATING

KURS MINDFUL EATING

Inga mer dieter. När du lär dig äta enligt mindfulnessprinciper kan du äta vad som helst, för det är du som bestämmer.
MER OM KURSEN HÄR →
FIT WITH FOOD

KOKBOK FIT WITH FOOD

Inspireras till lätt matlagning. Ett litet gäng mättande och himmelskt goda recept, utan smör, mjöl och socker.
KÖP BOKEN HÄR →
HALVTIMMES KLASS

YOGA HEMMA HALVTIMMES KLASS

Öka ditt flås, stärk hela kroppen, bli starkare mentalt och få ett större lugn. Yoga är en "life saviour" – testa mitt kortpass.
KOLLA IN VIDEON HÄR →

Media could not be loaded

Instagram! Senaste nytt

Följ mig här →