• facebook
  • instagram
  • mail
title
proteinrik mat

PROTEIN SMARTA VAL

Kategori: FOOD

Protein är för de flesta av oss förknippat med kött, fisk, fågel och ägg. Vi glömmer ofta bort att det finns en mängd andra proteinkällor förutom dessa. Hur gör man då för att äta så rent som möjligt?

I stort sett alla fabriksproducerade icke-ekologiska livsmedel som såväl fisk, kött, och ägg som mjölkprodukter innehåller tyvärr bekämpningsmedel, tungmetaller och antibiotika. Ofta tillsätts även olika former av smaktillsatser och kemikalier så att produkterna får längre hållbarhet.

Här kommer några tips på rena och bra proteinkällor som du kan äta som snacks eller som en del av det totala näringsintaget: 

MANDLAR
Mandlar är perfekta snacks med anti-inflammatoriska egenskaper och innehåller rätt sorts fett. Nötter generellt är inte ett komplett protein då dem saknar en del aminosyror men nog så nyttigt och gott som komplement.

SPIRULINA
Spirulina är riktig ”superfood”. Det innehåller mer protein än någon annan processad mat. Något som gör det unikt är att det är lätt för kroppen att bryta ned då spirulina saknar cellväggar. Men var noga med ursprung, vi väljer spirulina som kommer från rent vatten som är fritt från utsläpp.

FISK
Att fisk är nyttigt håller de flesta men se upp med ursprunget. Odlad fisk är inte alls lika nyttig som frifångad – men även där bör man se upp med viss fisk från vatten med tungmetaller. Den odlade fisken har mindre omega 3, är full av antibiotika och dioxin.

QUINOA
Quinoa, den lilla örten från Anderna är ett superprotein. Det smakar gott och är lättlagat. Bovete är ett annat alternativ, fritt från gluten, som också är ett komplett protein.

ÄGG
Ägg är rika på en massa livsviktiga vitaminer, mineraler, antioxidanter och omega 3. Skippa inte äggulan, det är där man hittar nyttigheterna. Välj givetvis ekologiska ägg från frigående, glada hönor.

HAMPAFRÖN
Hampafrö är ett lättsmält frö fullpackad med proteiner som lätt tas upp av kroppen.

CHIAFRÖN
Det är mycket chia på tapeten, med all rätt. Chiafrön är ett komplett protein med antiinflammatoriska egenskaper. De är rika på kalcium, fiber och magnesium. Perfekt som pudding till frukost eller som mellanmål.

LINSER & BÖNOR
Linser är inte en komplett proteinkälla men däremot en utmärkt källa av aminosyror, hälsosamma kolhydrater och fibrer. Kan användas i sallader eller grytor. Mättar gott!

GREKISK YOGURT & KESO
Om du inte är känslig för mjölkprodukter kan keso och turkisk yoghurt vara ett bra komplement till annan mat. Båda har ett lågt sockervärde, mycket protein och bra fett. Se till att välja ekologiskt för att undvika att få i dig hormoner, kemikalier och antibiotika.

TEMPEH
Tempeh är gjort på fermenterad soja och är ett bra proteinalternativ för veganer. Sojan ska vara ekologisk och inte genmanipulerad. 

KÖTT
Kött är proppat med zink, järn, och aminosyror. Tänk på att köpa kött där djuren är utfodrade med gräs och inte med korn. Det är inte bara renare utan ger också en bättre smak och är nyttigare.

EKO-KYCKLING
Kyckling innehåller alla de viktiga aminosyrorna. Med det är en enorm skillnad på frigående kycklingar och kycklingar som är uppfödda i bur. Låt samvetet få välja…

Källa: Mind Body Green


Gillar du inlägget? Sharing is caring:

NU SOM WEBBKURS

FÖRÄLDRAKURS NU SOM WEBBKURS

En unik föräldrakurs för dig med dagis- och skolbarn - nu som webbkurs. För att bättre kunna hantera "strul" hemma, bli lugnare och gladare som förälder.
LÄS MER & KÖP KURSEN HÄR →
THE GLOW DETOX

DIET THE GLOW DETOX

Har det blivit för mycket av det goda? Kör en detox för en ny, hållbar livsstil. Ät mycket, ät gott & ät rätt.
MER INFO & ANMÄL HÄR →
MINDFUL EATING

KURS MINDFUL EATING

Inga mer dieter. När du lär dig äta enligt mindfulnessprinciper kan du äta vad som helst, för det är du som bestämmer.
MER OM KURSEN HÄR →
FIT WITH FOOD

KOKBOK FIT WITH FOOD

Inspireras till lätt matlagning. Ett litet gäng mättande och himmelskt goda recept, utan smör, mjöl och socker.
KÖP BOKEN HÄR →
HALVTIMMES KLASS

YOGA HEMMA HALVTIMMES KLASS

Öka ditt flås, stärk hela kroppen, bli starkare mentalt och få ett större lugn. Yoga är en "life saviour" – testa mitt kortpass.
KOLLA IN VIDEON HÄR →

Media could not be loaded

Instagram! Senaste nytt

Följ mig här →