• facebook
  • instagram
  • mail
title
glada barn springer

BARNS SJÄLVKÄNSLA COACHA RÄTT

Kategori: FAMILY

Var barns självkänsla bättre förr? Vissa hävdar faktiskt det. Det har aldrig varit så mycket fokus på våra barn som i dagens samhälle. Vi har aldrig varit så upplysta om hur viktigt det är att ge barnen en sund och stark självkänsla. Samtidigt som vi fokuserar mer på våra barn och tillbringar mer tid med dem så har vi också blivit mer medvetna om hur våra barn beter sig. Detta leder till att vi i högre utsträckning försöker tillrättavisa genom olika ”metoder”. Men tillrättavisande och kritik i för hög utsträckning kan leda till motsatt effekt: att barnen får en sämre självkänsla.

Vem har inte sagt Bra där! eller  Åh, vad duktig du är!? I största välmening för vi vill ju så gärna tala om för våra barn att de har gjort något bra. Problemet med dessa superlativ liksom förlorar sin trovärdighet, framförallt när vi säger det lite i förbifarten eller utan att riktigt titta eller lyssna. Fortsätter vi att uppmärksamma och berömma våra barn för deras prestationer får barnen en känsla av att det är prestationerna som räknas. Detta kan skapa en rädsla att göra misstag och att barnen har svårt att ta kritik. Inte heller lär de sig att använda sina misstag till att förbättra sig.

En annan bidragande orsak till våra barns låga självkänsla är curlandet. Det finns inte alltid utrymme för barnen att få tänka själva och komma fram till egna lösningar, det gör vi föräldrar åt dem utan att blinka. Dagens barn får inte alls samma utrymme att leka själva som förr i tiden. Att få allt serverat gör att barnen lätt kan tvivla på sin egen kapacitet. Ett barn som kan se att han faktiskt kan fixa att bädda sin säng (utan att vi bäddar om den för att få den på vårt vis), lägga sina kläder i tvättkorgen eller hjälpa till att duka är ett barn som tror på sig själv och sin kapacitet.

Ytterligare en orsak till den sviktande självkänslan hos våra barn kan vara att förr i tiden tilläts barn att få vara just barn. Det fanns ett annat utrymme för att göra misstag och lära sig av dem. Dagens föräldrar har ibland orealistiska förväntningar på sina barn. Detta tror man beror på att de flesta av oss väntar med att skaffa barn allt senare i livet och vi skaffar färre barn, vilket gör att vi har mindre erfarenhet av hur ett barn ska vara eller bete sig. Att barn är impulsiva, nyfikna och kan uppträda självcentrerat (i vårt tycke) är en del av deras värld som vi ska vara acceptera och uppmuntra. I de fall vi vill se ett annat uppträdande kan vi bara föregå som ett gott exempel själva, uppmuntra och visa vår uppskattning när de försöker och ”gör rätt” (vi undviker att kritisera, hota och straffa när de inte uppträder så som vi vill). Vi coachar dem rätt och stärker på så vis deras självkänsla.

Källa: The Parent Practice


Gillar du inlägget? Sharing is caring:

NU SOM WEBBKURS

FÖRÄLDRAKURS NU SOM WEBBKURS

En unik föräldrakurs för dig med dagis- och skolbarn - nu som webbkurs. För att bättre kunna hantera "strul" hemma, bli lugnare och gladare som förälder.
LÄS MER & KÖP KURSEN HÄR →
FIT WITH FOOD

KOKBOK FIT WITH FOOD

Inspireras till lätt matlagning. Ett litet gäng mättande och himmelskt goda recept, utan smör, mjöl och socker.
KÖP BOKEN HÄR →

Media could not be loaded

Instagram! Senaste nytt

Följ mig här →