• facebook
  • instagram
  • mail
title
Skolflicka

INTE ALLTID SÅ KUL

Kategori: FAMILY

Ett förvånansvärt bra knep att ta till när ditt barn sätter sig på tvären och till exempel inte vill gå till skolan, är att ta fram trollspöt och säga något i stil med: ”Jag slår vad om att du önskar att du kunde stanna hemma och slapp gå till skolan. Det är en stor förändring att börja skolan efter att ha varit ledig länge. Visst vore det skönare om vi fortfarande kunde vara kvar på stranden i Portugal?” Eller ”Jag tror att du önskar att du inte behövde byta skola. Du känner dig ledsen över att lämna dina vänner och lärare. Kanske du är orolig att du inte kommer att känna någon eller kommer få nya vänner på en gång. Det är normalt att känna så. Kanske en del av dig också ser fram emot att börja i en ny skola och att det är lite spännande med allt nytt. Det kan vara förvirrande att känna två olika känslor på samma gång.”

Att sätta ord på vad barnet känner, brukar släppa en del av anspänningen. Nästa steg är att tillsammans hitta sätt för barnet att förhålla sig till det nya, pirriga.

Man kan prata igenom hur det kommer att vara i skolan. Låt barnet öva hemma på att introducera sig för nya klasskamrater, eller att högt inför klassen berätta om det roligaste semesterminnet. Ni kan spela rollspel där ditt barn får öva sig på att gå fram till kompisar och fråga om hon får vara med och leka. Det är som med alla nervösa situationer: planera, förbereda och öva. Och öva igen. Och titta också på dig själv och dina egna känslor inför barnets oro eller nedstämdhet – vad händer inom dig? Som förälder ligger det i vår natur att vilja vårt barn allt gott i världen, det är svårt att behöva se våra barn besvikna, ledsna eller oroliga. Vi vill helst bara fixa så att allt blir frid och fröjd igen. Men att låta barnet vara i sina känslor, och bekräfta dem, så lär vi dem viktiga ”lessons for life” – vi lär dem att acceptera hur det är och också tekniker för att hantera och ta sig ur jobba känslor och situationer.

För fler tips och knep, läs hela artikeln från GLOW MAGAZINE, sid 12 

 


Gillar du inlägget? Sharing is caring:

NU SOM WEBBKURS

FÖRÄLDRAKURS NU SOM WEBBKURS

En unik föräldrakurs för dig med dagis- och skolbarn - nu som webbkurs. För att bättre kunna hantera "strul" hemma, bli lugnare och gladare som förälder.
LÄS MER & KÖP KURSEN HÄR →
FIT WITH FOOD

KOKBOK FIT WITH FOOD

Inspireras till lätt matlagning. Ett litet gäng mättande och himmelskt goda recept, utan smör, mjöl och socker.
KÖP BOKEN HÄR →

Media could not be loaded

Instagram! Senaste nytt

Följ mig här →