• facebook
  • instagram
  • mail
title
godisskålar

SOCKERDETOX 10 STEG

Kategori: BODY, FOOD

Socker är det nya fettet. Efter att vi har fått inpräntat att fett är dåligt och ohälsosamt för oss vet vi idag att socker är den egentliga boven. Socker kan göra dig både allvarligt sjuk och överviktig. 

Enligt functional medicine-legenden Dr Hyman är sockerberoende biologiskt styrt av hormoner och så kallade neurotransmittorer, lite smått komplicerat alltså. Dr Hymans 10-stegs sockerdetox lär oss att dissa sockret och istället välja annat. Kolla här:

1) BESTÄM DIG
Svarar du ja på några av nedanstående frågor har du alla anledningar till att utesluta socker för att må bättre:

  • Har du diabetes, är överviktig eller ett stort sug efter kolhydrater och socker?
  • Har du svårt att gå ned i vikt med hjälp av fettsnåla dieter?
  • Hamnar du i matkoma efter att du ätit?
  • Blir du lätt irriterad om du inte får äta vissa saker?
  • Har du FLC-syndrom (Feel Like Crap)?

2) SÄTT STOPP
Det finns inget bättre sätt att bli kvitt ett beroende än att go cold turkey. Genom att sluta helt kommer du att kunna återställa din kropp till normalt läge. Uteslut därför all mat som är färdigförpackad och håll dig till färsk mat som kommer utan en innehållsförteckning i tio dagar.

3) FLYTANDE KALORIER
All form av flytande kalorier är faktiskt värre än fast föda med mycket socker i. Undvik därför läsk, sportdrycker, juicer (förutom färskpressade grönsaksjuicer), kaffe och sötat te.

4) PROTEIN POWER
Se till att protein blir en del i alla dina måltider, speciellt till frukost. Protein balanserar vårt blodsocker och stoppar våra cravings. Smarta proteinkällor är nötter, frön, fisk och kyckling.

5) ÄT KOLHYDRATER
Ja, faktiskt. Grönsaker är också kolhydrater. Se bara till att hålla dig till stärkelsefria kolhydrater såsom broccoli, blomkål, sparris, gröna bönor, grönkål, fänkål och aubergine. Men undvik potatis, squash och sockerbetor under dessa tio dagar. 

6) MOTA SOCKERSUGET MED FETT
Fett gör oss inte överviktiga men det gör socker. Rätt fett gör oss mätta, balanserar blodsockret och är livsnödvändigt för våra celler. Ät nötter, frön, kokossmör, avokado, olivolja och omega 3 som vi bland annat hittar i fet fisk.

7) EMERGENCY KIT
Vart du än befinner dig bör du alltid se till att ha med dig smarta snacks, såsom nötter och torkad frukt. Så när blodsockerfallet gör sig påmint är det bara ta fram dessa snacks så slipper du göra dåliga val.

8) BREATH IN, BREATH OUT …
Stresshormonet kortisol gör dig både hungrig och kan i värsta fall leda till diabetes och bukfetma. Ta ett djupt andetag räkna till fem och andas ut på fem. Gör detta innan varje måltid för att kunna njuta mer av din mat.

9) INFLAMMATORISK MAT
Det finns faktiskt något som heter så. Det är främst socker, laktos och gluten som kan skapa inflammationer i kroppen. Tyvärr blir vi ofta sugna på mat som vi är överkänsliga mot. Så testa att utesluta gluten och laktos i tio dagar. Redan efter några dagar kommer du att känna dig mer energisk med ett minskat sug efter mat som innehåller just gluten och laktos.

10) SOV GOTT!
Att sova för lite påverkar definitivt vårt sug efter kolhydrater och socker. En bra nattsömn hjälper även till att motverka småätandet.

 

Vill du veta mer om Dr Hymans sockerdetox, kolla in här 


Gillar du inlägget? Sharing is caring:

NU SOM WEBBKURS

FÖRÄLDRAKURS NU SOM WEBBKURS

En unik föräldrakurs för dig med dagis- och skolbarn - nu som webbkurs. För att bättre kunna hantera "strul" hemma, bli lugnare och gladare som förälder.
LÄS MER & KÖP KURSEN HÄR →
THE GLOW DETOX

DIET THE GLOW DETOX

Har det blivit för mycket av det goda? Kör en detox för en ny, hållbar livsstil. Ät mycket, ät gott & ät rätt.
MER INFO & ANMÄL HÄR →
MINDFUL EATING

KURS MINDFUL EATING

Inga mer dieter. När du lär dig äta enligt mindfulnessprinciper kan du äta vad som helst, för det är du som bestämmer.
MER OM KURSEN HÄR →
FIT WITH FOOD

KOKBOK FIT WITH FOOD

Inspireras till lätt matlagning. Ett litet gäng mättande och himmelskt goda recept, utan smör, mjöl och socker.
KÖP BOKEN HÄR →
HALVTIMMES KLASS

YOGA HEMMA HALVTIMMES KLASS

Öka ditt flås, stärk hela kroppen, bli starkare mentalt och få ett större lugn. Yoga är en "life saviour" – testa mitt kortpass.
KOLLA IN VIDEON HÄR →

Media could not be loaded

Instagram! Senaste nytt

Följ mig här →