• facebook
  • instagram
  • mail
title
sovande barn

SECRET TIP SOVA HELA NATTEN

Kategori: FAMILY

Mina barn levde sina första 3 resp 5 år i England. Där är det andra bullar som gäller. Inget daltande, om jag säger så. Mer rutiner. Vilket jag gillar.

Som nybliven mamma, gick jag in för föräldraskapet som om det vore ett börsvd-jobb. 100% fokus. Familjen var företaget och jag satt vid rodret (min man var co-pilot förstås, men inte riktigt lika närvarande. I England finns inga öronmärkta pappa-dagar). Börs-vd:n tog givetvis hjälp av sina medarbetare, dvs vänner med barn eller cyber-vänner på olika föräldraforum (absolut, där hängde jag). Och självklart läste jag alla böcker inom business management. Gina Ford (comme ci, comme ça), Anna Wahlgren (not my cup of tea), Elizabeth Pantley (inte helt dum) och så min husbibel Tracy Hoggs The Baby Whisperer. Från den sistnämnda har jag lärt mig ”allt” för att få de första åren med bebisar och toddlers så smidiga som möjligt. Alla barn är olika med olika temperament, så vi har alla våra olika utmaningar. Barns sömn till exempel. Även upp i högre åldrar. För egen del tror jag att jag tidigt lade grunden för att mina barn somnar och sover gott, i stort sett varje natt  och har så gjort sedan de var några månader gamla. Men det ligger en hel del ”jobb” bakom det. No mercy.

Jag vill dela med mig av ett av de smartaste knepen jag fått, och nött ut, från just The Baby Whisperer.

Wake to sleep

Vaknar ditt barn i stort sett varje natt, runt samma tid? Eller vaknar han eller hon (sorry, har lite svårt för hen) på tok för tidigt om morgnarna? Du har säkert provat allt för att få barnen att sova gott, men du har troligen inte provat wake to sleep. Om barnet ofta vaknar runt samma tid varje natt/gryning så kan det röra sig om ett vanebeteende. Barnet kan vakna av ren vana och har svårt att själv somna om på egen hand. Då kan du testa just wake to sleep för att gå händelserna i förväg, och mota Olle i grind helt enkelt:

1. Hoppas inte att barnet ska sova genom natten, utan sätt din klocka en timme tidigare än barnet brukar vakna (låter gaaalet, men gör det bara).

2. Gå in till barnet och väck det lite i sömnen. Bara precis så där mycket så att han eller hon vänder lite på sig. Smyg ut igen och somna om själv.

Barnet börjar nu en ny sömncykel och sover igenom den där tidpunkten hon brukar vakna på. Det kan krävas åtminstone tre nätter för att bryta mönstret. Men det funkar!

Detta knep kan med fördel användas på såväl bebisar som lite äldre barn. Men om en 6-åring vaknar om nätterna och har svårt att somna om så är det givetvis en god idé att försöka ta reda på vad som eventuellt oroar honom och lösa grundproblemet.

Lycka till!

 


Gillar du inlägget? Sharing is caring:

NU SOM WEBBKURS

FÖRÄLDRAKURS NU SOM WEBBKURS

En unik föräldrakurs för dig med dagis- och skolbarn - nu som webbkurs. För att bättre kunna hantera "strul" hemma, bli lugnare och gladare som förälder.
LÄS MER & KÖP KURSEN HÄR →
FIT WITH FOOD

KOKBOK FIT WITH FOOD

Inspireras till lätt matlagning. Ett litet gäng mättande och himmelskt goda recept, utan smör, mjöl och socker.
KÖP BOKEN HÄR →

Media could not be loaded

Instagram! Senaste nytt

Följ mig här →