• facebook
  • instagram
  • mail
title

BARN TJATA MINDRE STEG 1

Kategori: FAMILY

Hör du till dem som känner att du behöver tjata, tjata och tjata för att barnen ska göra som du säger. ”Hur många gånger ska jag behöva be dig att sätta på dig skorna”, ”Snälla, stäng av tv:n har jag sagt”, ”Nej, det blir ingen glass. Du har ju inte ens rört ärtorna”…

Vi rusar hit, vi rusar dit. Och vi orkar inte riktigt alltid med gnället eller strulet där hemma. Men det finns hjälp. Vardagslivet kan bli riktigt harmoniskt!

Det här är ett första steg att få barnen att göra som du vill. Det kommer inte förändras över en natt, men på lite längre sikt kommer barnet med denna enkla metod känna sig mer uppskattade och sedda vilket skapar en mer harmonisk atmosfär hemma. Inte minst kommer deras självförtroende öka – där de istället för att hela tiden höra allt de gör ”fel”, får uppskattning för att de försöker eller för att de gör precis det du vill att de ska göra:

Uppmuntra! Börja fokusera på allt barnen gör bra och uppmärksamma det – även de saker som du kan förvänta dig och inte lägger särskilt stor vikt vid. Till exempel:

  • ”Åh vad bra Hugo,  jag ser att du har satt på dig strumporna, nu är det bara skorna kvar.” (istället för att påpeka och femton gånger säga ”Sätt på dig skorna! Sätt på dig skorna har jag sagt!”)
  • ”Kolla vad fint ni sitter vid matbordet, vad glad jag blir att ni inte bråkar” (när syskonen äter utan att retas med varann)
  • ”Tack för att du bäddade sängen i morse.” (motstå att yppa något om alla kläder som ev ligger slängda på golvet – bara uppmärksamma det positiva i situationen)

Alltså, dra ner på de negativa kommentarerna, och boosta barnen med uppskattande, beskrivande ord om vad de gör bra.

Läs gärna steg 2 i Tjata mindre-skolan här 


Gillar du inlägget? Sharing is caring:

NU SOM WEBBKURS

FÖRÄLDRAKURS NU SOM WEBBKURS

En unik föräldrakurs för dig med dagis- och skolbarn - nu som webbkurs. För att bättre kunna hantera "strul" hemma, bli lugnare och gladare som förälder.
LÄS MER & KÖP KURSEN HÄR →
FIT WITH FOOD

KOKBOK FIT WITH FOOD

Inspireras till lätt matlagning. Ett litet gäng mättande och himmelskt goda recept, utan smör, mjöl och socker.
KÖP BOKEN HÄR →

Media could not be loaded

Instagram! Senaste nytt

Följ mig här →