• facebook
  • instagram
  • mail
title
kids cooking

FAMILJEMAT ALLA ÄTER SAMMA

Kategori: FAMILY, FOOD

Pyttipanna, falukorv eller Mamma Scans. Knappast någon riktig mat, men ack så tacksamt att snabbt steka på när barnen är griniga, och vi själva trötta. Samtidigt är vi många som vill ifrån korvträsket och ge barnen något som inte bara är fullsprängt med e-ämnen. Som så mycket annat, finns det inga snabba genvägar. Tid och tålamod krävs för alla förändringar. Här kommer verktygen som får hela familjen att äta sundare.

INVOLVERA BARNEN
Är man delaktig och får vara med i beslut, känns det mer motiverande. Det gäller även barn och mat. Gör upp ett matschema tillsammans där de får bestämma några av veckans rätter. Låt de vara med och handla, att laga, att duka, att diska… Det är ju mer spännande och kul att få smaka på det man själv varit med och gjort.

INTRODUCERA TIDIGT
Grattis om du har små, små barn – då råder jag dig att skippa den smaklösa burkmaten och istället puréea nyttigheter, såsom sötpotatis, broccoli och palsternacka. Håll dig borta från klassisk barnmat och låt barnen istället äta vanlig, riktig mat – men lite försiktigt med kryddningen förstås. Ge aldrig ditt barn något du själv aldrig skulle äta.

SMYG IN
Har du större barn får du ta det lite pö om pö. Servera alltid grönsaker till maten, gärna innan om de hungriga sitter och väntar. Små ärter att plocka med eller morotsstavar med dipp. Eller drick era grönsaker i form av smoothies där det slunkit ner lite broccoli eller kanske spenat.

SE TILL ATT DE ÄR HUNGRIGA
Om barnen mest pillar i maten, dra in på mellan­mål och snacks och se till att de är riktigt hung­riga. Då är chansen större att de faktiskt äter, än om de är proppmätta från eftermiddagens muffins.

VAR KONSEKVENT
Förklara de nya ”reglerna” att fr o m nu gäller nyttigare mat för att vi ska orka mer och vara gladare. Det innebär att det som serveras, som sagt gärna med inflytande och hjälp av barnen, äter vi. Ingen ställer sig och steker pannkakor istället om barnen krånglar. Det blir heller ingen efterrätt, oavsett det är glass eller frukt som utlovas, om man inte äter. Är du benhård med reglerna och följer dem konsekvent så lär sig barnen vad som gäller, och äter så småningom. Ge aldrig efter, eller tyck synd om barnen.

UPPMUNTRA & BELÖNA
Uppmuntra varje gång de vågar prova något nytt. Tjata inte om en tugga till, låt dem äta i fred. Muta inte med godis, utan belöna med extra iPAD-tid eller extra saga på kvällen. Eller ännu hellre något kul ni gör tillsammans, kuddkrig kanske.

Artikel från GLOW MAGAZINE →

 


Gillar du inlägget? Sharing is caring:

NU SOM WEBBKURS

FÖRÄLDRAKURS NU SOM WEBBKURS

En unik föräldrakurs för dig med dagis- och skolbarn - nu som webbkurs. För att bättre kunna hantera "strul" hemma, bli lugnare och gladare som förälder.
LÄS MER & KÖP KURSEN HÄR →
THE GLOW DETOX

DIET THE GLOW DETOX

Har det blivit för mycket av det goda? Kör en detox för en ny, hållbar livsstil. Ät mycket, ät gott & ät rätt.
MER INFO & ANMÄL HÄR →
MINDFUL EATING

KURS MINDFUL EATING

Inga mer dieter. När du lär dig äta enligt mindfulnessprinciper kan du äta vad som helst, för det är du som bestämmer.
MER OM KURSEN HÄR →
FIT WITH FOOD

KOKBOK FIT WITH FOOD

Inspireras till lätt matlagning. Ett litet gäng mättande och himmelskt goda recept, utan smör, mjöl och socker.
KÖP BOKEN HÄR →
HALVTIMMES KLASS

YOGA HEMMA HALVTIMMES KLASS

Öka ditt flås, stärk hela kroppen, bli starkare mentalt och få ett större lugn. Yoga är en "life saviour" – testa mitt kortpass.
KOLLA IN VIDEON HÄR →

Media could not be loaded

Instagram! Senaste nytt

Följ mig här →