• facebook
  • instagram
  • mail
title
olive oil, olives

FETT VILKET ÄR BÄST?

Kategori: FOOD

 

Mättat fett hit, transfetter dit. Palmolja är livsfarligt och kokosfett är livsavgörande. Typ. Olika forsk­ningsresultat och rön lanseras ständigt. Vad ska vi tro på? Jag ska så gott det går bena ut begreppen

MÄTTAT FETT

Exempel på mättat fett är mjölkprodukter som smör, ost, grädde och mjölk, liksom fett kött och pålägg. Mättat fett finns också i produkter som blir hårda i kylskåpet men mjuka i rumstemperatur, såsom margarin, kokosolja och glass. Farorna med mät­tat fett är att det höjer det dåliga kolesterolet LDL vilket är en bidragande orsak till diabets och hjärtsjukdomar.

ENKELOMÄTTAT FETT

Enkelomättade fettsyror är trögflytande i kylskåpet, till exempel olivolja och raps­olja. Till enkelomättat fett räknas också avokado, oliver och nötter. De goda egen­skaperna är att det enkelomättate fettet sänker den totala kolesterolhalten, medan nackdelarna är att det oxideras lättare.

FLEROMÄTTAT FETT

Fleromättade fettsyror kallas också omega-6 och omega-3. Dessa fettsyror är nöd­vändiga för kroppen och behövs för uppbyggnad av celler och utveckling av hjärta och nervsystem. Dessa fettsyror kan lätt härskna och då bilda fria radikaler vid hård uppvärmning. Omega-3 finns i feta fiskar som makrill, lax och sill, och även i valnöt­ter, linfrön, sojabönor och ägg. Omega-6 finns i solros-, majs- och druvkärneolja.

TRANSFETTER

Transfett finns naturligt i små mängder i mejeriprodukter, men kan också industriellt framkallas genom att härda flytande växtoljor. Hållbarheten ökar och produkterna får önskad fasthet och smältpunkt. Transfetter höjer halten av det onda LDL-koles­terolet i blodet och minskar halten av det goda HDL-kolesterolet. Transfetter finns i kakor, kex, bakverk, snabbmat, friterad mat, glass och chips.

Olivolja är bäst kall

Jungfruolja eller Extra Virgin Olivolja är en olja som har tagits fram genom ett mycket lågt tryck under själva pressningen, och bevarar de viktiga antioxidanterna. Olivolja bör inte upphettas till över 190 grader så använd mest för god smak­sättning över sallader. Rapsolja eller kokosolja bättre alternativ för stekning,

Rapsolja är bra i stekpannan

Raps odlas i Sverige så är det allra bästa alterna­tivet om man vill välja närproducerat. Fettsam­mansättningen är bra och smaken är neutral. Den främsta styrkan är att den kan hettas upp till 238 grader innan det börjar ryka, vilket gör den till en av de bästa stekoljorna, vid höga temperaturer.

Kokosolja bra trots att det är mättat

Kokosfett är ett bättre alternativ än till exem­pel det fett som finns i hårda margariner och feta mejeriprodukter, trots att det är ett mättat fett. Kokosfettet innehåller medellånga fettsyror (MCT) som omsätts i levern och musklerna och inte lagras i fettväven som annat fett. Men det är ett energirikt fett, så man bör inte överkonsu­mera. Kokosfett är värmetåligt, vilket betyder att det inte oxiderar så lätt vid upphettning vilket gör även kokosoljan perfekt att steka i.

Palmolja – don’t go there

Palmolja finns i allt från kakor och margarin till tvättmedel och smink. Produktioen av palmolja ökar snabbt, men hotar våra regnskogar. Stay away!

SUMMA SUMMARUM: BALANS I FETTHETSEN

Fett är livsnödvändigt för oss, men låt huvuddelen av fettet i din kost komma från livsmedel såsom fet fisk, avokado, nötter och vegetabiliska oljor. Välj bort margarin och stek helst i rapsolja eller kokosolja.

 


Gillar du inlägget? Sharing is caring:

NU SOM WEBBKURS

FÖRÄLDRAKURS NU SOM WEBBKURS

En unik föräldrakurs för dig med dagis- och skolbarn - nu som webbkurs. För att bättre kunna hantera "strul" hemma, bli lugnare och gladare som förälder.
LÄS MER & KÖP KURSEN HÄR →
THE GLOW DETOX

DIET THE GLOW DETOX

Har det blivit för mycket av det goda? Kör en detox för en ny, hållbar livsstil. Ät mycket, ät gott & ät rätt.
MER INFO & ANMÄL HÄR →
MINDFUL EATING

KURS MINDFUL EATING

Inga mer dieter. När du lär dig äta enligt mindfulnessprinciper kan du äta vad som helst, för det är du som bestämmer.
MER OM KURSEN HÄR →
FIT WITH FOOD

KOKBOK FIT WITH FOOD

Inspireras till lätt matlagning. Ett litet gäng mättande och himmelskt goda recept, utan smör, mjöl och socker.
KÖP BOKEN HÄR →
HALVTIMMES KLASS

YOGA HEMMA HALVTIMMES KLASS

Öka ditt flås, stärk hela kroppen, bli starkare mentalt och få ett större lugn. Yoga är en "life saviour" – testa mitt kortpass.
KOLLA IN VIDEON HÄR →

Media could not be loaded

Instagram! Senaste nytt

Följ mig här →